Hjemmeside hastighed – er din hjemmeside langsom?

En hjemmesides hastighed har fået forholdsvis stor betydning efter de seneste Google opdateringer – Google mener simpelthen, at en hjemmeside der loader langsomt, ikke er relevant for deres brugere… og dét kan de selvfølgelig have ret i!

Men hvordan tjekker du egentlig om din hjemmeside er hurtig nok? Vi har lavet en lille guide, men nogle rigtig gode værktøjer til at teste din hjemmesides hastighed.

Pingdom Tools

Ét af de værktøjer vi oftest bruger er Pingdom – en service som kan tjekke din hjemmesides hastighed og lave dokumentation af f.eks. oppetider, hastigheder og meget mere. Det er et værktøj med masser af smarte features, som koster $20 pr. måned. Men… de har også et gratis tool!

Pingdom Tools er et smart lille værktøj, hvor du blot indtaster din URL og trykker på “Test now”:

Hastighedstest af hjemmesiden med Pingdom Tools

Herefter går Pingdom igang med at analysere din hjemmesides hastighed og du får en meget forståelig besked når den er færdig – for den sammenligner din hjemmeside med alle de andre testede hjemmesider, og fortæller dig om du ligger over eller under gennemsnittet:

Hastighedsoptimering af hjemmesiden - resultat fra Pingdom

I dette tilfælde var vores egen hjemmeside altså 72% hurtigere end alle testede hjemmesider… puha, godt vi ikke lå på den forkerte side 🙂

Pingdom Tools viser dig også hvilke elementer på din hjemmeside, der tager flest ressourcer, f.eks. hvis du har nogle store billeder eller nogle scripts, der tager mange kræfter fra din hjemmeside:

Resultat af pingdom

Pingdom Tools er et virkelig overskueligt og nemt værktøj – og så er det gratis!
Du finder Pingdom Tools her: http://tools.pingdom.com

Google PageSpeed Insights

Et andet genialt værktøj til at tjekke din hjemmesides hastighed er Google’s egen “PageSpeed Insights” som går lidt mere i dybden med tingene, men som også kommer med nogle gode forklaringer på, hvordan du muligvis kan løse problemet. De forklaringer er dog på engelsk og lidt tekniske – men det er dog muligt at udlede en lille smule af dem.

Google PageSpeed Insights virker lidt på samme måde som Pingdom – du skal blot indtaste din URL adresse og så trykke på “Analysér”:

Google PageSpeed - klar til brug

Herefter bruger den lige nogle sekunder på at analysere din hjemmeside, og så kommer den med to optimeringsforslag – et til mobilvisning og et til almindelig desktop visninger:

Google PageSpeed - analyse af mobilsite

Her viser en analyse af vores egen hjemmeside, at vi skal arbejde lidt med “komprimering” og “gengivelsesblokkerende JavaScripts og CSS” for at forbedre hastigheden. Ved at klikke på de enkelte punkter, foldes der en lang forklaring ud samt et link til, hvor du kan læse meget mere om selv problemet.

Google PageSpeed - detaljeret resultat

Mange af disse detaljer giver ikke rigtig mening for “dødelige mennesker”, men du kan bruge den forklaring som der linkes til (i dette tilfælde ordet “aktivér komprimering”) til f.eks. at se, om du kan finde et plugin til din hjemmeside – eller sende det til din webmaster.

Vi bruger selv WordPress til vores hjemmeside og her findes der masser af gode moduler, der kan hjælpe med at optimere din hjemmesides hastighed.

Få gjort din hjemmeside hurtigere NU!

Google belønner sider, som hurtigt viser den besøgende deres indhold, for på den måde er man med til at opretholde Googles mantra om at vise de besøgende “det mest relevante”. En langsom hjemmeside er ikke relevant for ret mange.

Prøv ovenstående værktøjer af og tag evt. fat i din webmaster for at få gjort noget ved din hjemmeside hastighed.

Leave a Reply