Når isolering bliver din værste fjende

Husker du sommeren 2018? Det gør jeg i hvert fald.


Du ved, at du har ramt en sæsonmæssig udfordring om sommeren, når du virkelig ikke føler, at du kan være nogle steder. Sådan havde jeg det i sommeren 2018. Varmen startede allerede i april og gik først helt væk engang i oktober. I starten syntes jeg, det var fantastisk. Vi havde haft en kold vinter, og nu kunne vi få lidt varme ind i vores kroppe og sol på huden. Hvem drømmer ikke om en god sommer, hvor du kan drikke kolde drikke, mens du slapper af på altanen, på stranden eller i haven? Åbenbart ikke alle. Jeg har efter den oplevelse, jeg beretter om her, konstateret, at jeg er efterårsmenneske. Der er ikke noget at diskutere længere.

Hvorfor? Fordi isoleringen i min lejlighed er det mest holdbare, jeg nogensinde er stødt på! Det var slet ikke til at trække vejret. I lejligheden hænger der et termometer, fordi vi har gulvvarme og ingen radiatorer. I starten var jeg taknemmelig, indtil vores rekord på termometeret ramte 33 grader. Der nedsmeltede jeg officielt i sådan en grad, at jeg lige så godt kunne være en is i Sahara. Ét er, at du ikke føler, at du kan være udenfor på grund af varmen. Forestil dig at søge ly i din lejlighed for herefter at indse, at du heller ikke kan gemme dig der. Der var ét sted at gemme sig i sommeren 2018, og det var i en pool eller i havet. Et par timer derude ville være det bedste, man kunne tænke sig. Men så igen – så længe tror jeg ikke, jeg kan holde vejret.  

Ganske vist var min lejlighed ikke den eneste, der havde dette problem. Jeg hørte om adskillige, som heller ikke kunne være hjemme mellem 12 og 18, fordi de havde en bolig med eftermiddagslys. Hvis der er noget, jeg fremover takker nej til, så er det eftermiddagssol på altanen. Ellers mange gange nej tak. Jeg har én gang boet i en lejlighed, som ikke havde eftermiddagssol. Det var den første, jeg boede i, og jeg tænker af og til tilbage på, at temperaturen i den lejlighed altid var passende. At der så var så mange andre ting galt, det er en anden side af sagen.

Problemet ligger bare ikke kun i, at der er eftermiddagssol på mine vinduer i lejligheden, jeg bor i nu. Det ligger heller ikke i, at mine gardiner potentielt kunne være for tynde og derfor ikke kan holde lyset ude. Problemet er isoleringen, og at lejligheden ganske enkelt holder for godt på varmen. Det lyder som en god ting, men det er det ikke, når det er så hed en sommer.

Hvad kan du gøre, hvis der er noget galt med din isolering?

Det spørgsmål har jeg stillet mig selv mange gange. Det er lige før, jeg gruer for sommeren i år. Selvfølgelig kommer det an på, om du ejer eller lejer din bolig. Min er en lejebolig, og der er derfor ikke rigtig noget, jeg personligt kan gøre ved problemet. Jo, jeg kan flytte, men det fjerner ikke problemet for den næste, der vil bo der. Jeg kan tale med boligselskabet og høre, hvad de siger til det. Igen tror jeg ikke, der er meget at gøre, men jeg har i sinde at finde ud af, om der er en potentiel løsning.

Ejer du din bolig, har du nogle lidt andre muligheder. Det er dit hjem og dine egne penge, der investeres i det, men til gengæld kan du gøre lige det, du vil. Det er dig, der skal leve med det. Måske er udskiftning af dine vinduer løsningen? Måske skal du have helt nye vinduer, hvor isoleringen er anderledes? Hvis det var mig, der ejede en bolig, ville jeg få nogle professionelle folk til at se nærmere på problemet og hvad, der kunne gøres ved det. Find nogen i dit lokalområde, som kan hjælpe dig. Bor du i Odense eller på Fyn, er der et tømrerfirma, jeg kan anbefale. Du kan læse mere om firmaet, manden bag og hans kompetencer her. Han kan give dig gode råd og finde en løsning på dit problem sammen med dig. Så han er dit svar.

Nu vil jeg tage mig en kop kaffe og glæde mig over, at det ikke er varmt, og at solen ikke står ind på mit vindue…  endnu.